Estetica

Cocktail-ul tineretii

Estetica faciala - cocktail-ul tineretii

Se spune ca o persoanea cu riduri este mai inteleapta si are experienta in viata. In realitate, ridurile sunt doar efectele nedorite ale imbatranirii. Si cum orice femeie moderna isi doreste sa-si pastreze pielea tanara si ferma, cercetatorii s-au gandit sa dea o mana de ajutor si au descoperit elixirul frumusetii compus din trei ingrediente magice: colagen, elastina si acid hialuronic.

Colagenul si elastina, mereu impreuna

Majoritatea produselor cosmetice pentru prevenirea ridurilor, au in compozitia lor mixul de colagen si elastina. Acest lucru se intampla, deoarece colagenul reda fermitatea tenului, in timp ce elastina este responsabila sa asigure elasticitate.

Aparitia ridurilor este un fenomen natural de care, din nefericire, nu scapa nimeni. Se pare ca pe masura ce imbatranim, organismul produce din ce in ce mai putin colagen. Reducerea colagenului este favorizata si de alti factori precum: fumatul, stresul sau consumul de bauturi alcoolice.

Din punct de vedere stiintific, colagenul este principala proteina care se gaseste in spatiul extracelular al tesuturilor. Acesta reprezinta in jur de 30% din totalul proteinelor generate de corpul uman. In mare parte, colagenul este compus din aminoacizi si, se gaseste in tendoane, ligamente si piele. Sinteza colagenului se realizeaza atat in interiorul cat si in exteriorul celulelor.

In organismul uman exista mai multe categorii de colagen. Pentru prepararea produselor cosmetice, se folosesc doar anumite extracte, responsabile cu supletea, fermitatea, stralucirea si catifelarea pielii,

Daca veti citi etichetele majoritatii produselor cosmetice, veti vedea termenul de colagen hidrolizat. Acesta reprezinta un amestec de peptide, rezultate din procesul de hidrolizare colagenica, care se localizeaza cu succes in santurile adanci ale ridurilor. Peptidele se pot injecta sau sunt impinse in interiorul pielii cu ajutorul unor proceduri, cum ar fi mezoterapia. In preparatele antirid (fiole, creme) se gaseste atat colagenul de origine umana, cat si colagenul de origine animala.

Elastina este tot o proteina, care, asa cum ii spune si numele, are rolul de a reda elasticitate pielii. Componetele ei principale sunt fibrele elastice si aminoacizi precum glicina si prolina. Si ea indeplineste aceleasi functii ca si colagenul. Ceea ce o face deosebita, este ca, prin elasticitatea sa, are capacitatea de a intinde pielea, si de a o face sa revina la forma ei initiala.

Acidul hialuronic

Numele sau vine din limba greaca si inseamna obiect sticlos, datorita aspectului sau transparent.

In corpul nostru, acidul hialuronic se gaseste in tesuturile epitelial, conjunctiv si nervos. Este principalul hidratant al pielii deoarece are o capacitate foarte mare de a retine apa. De altfel, cel mai important rol al colagenului, elastinei si acidului hialuronic, este de a retine apa la suprafata pielii. Cu cat pielea este mai hidratata, cu atat riscul aparitiei ridurilor este mai mic.
In lumea frumusetii, are o gama larga de utilizare. Se injecteaza chirurgical, se gaseste in creme, dar si in fiolele aplicate cu ajutorul terapiilor faciale.

Radiatiile ultraviolete – inamicul pielii

Fenomenul aparitiei ridurilor din cauza expunerii prelungite la radiatiile ultraviolete, poarta numele de fotoimbatranire.

Ultravioletele distrug fibrele de colagen, producand elastina modificata, care in timp favorizeaza aparitia ridurilor. In plus, fibrele colagenice sunt distruse si astfel apar cicatricile solare.
In astfel de cazuri, indicat este sa consultati un specialist in tratamente faciale. Acesta va poate recomanda proceduri care includ creme cu factor solar ridicat.