Estetica Medical

Tot ce trebuie sa stii despre lipoaspiratie!

Doctor Adrian Alexandru - Clinica Eliade - Lipoaspiratie

Lipoaspiratia este una dintre cele mai populare metode prin care putem scapa de grasimea nedorita. In momentul de fata, in SUA, majoritatea femeilor care apeleaza la procedurile estetice, au facut macar o lipoaspiratie. Nu e o metoda care trateaza obezitatea, dar odata ce ati intrat in sala de operatie, trupul dumneavoastra va fi sculptat si isi va capata dimensiunile ideale. Domnul doctor Adrian Alexandru, chirurg estetician la Clinica “Eliade” ne-a explicat ce inseamna lipoaspiratia si ce trebuie sa facem pentru a beneficia de aceasta procedura estetica.

Ce este lipoaspiratia?

Dr. Adrian Alexandru: Lipoaspiratia este o procedura chirurgicala prin care sunt eliminate celulele grasoase, dintr-o anumita zona.

Daca am facut lipoaspiratie scapam total de grasime?

Dr. Adrian Alexandru: Nu. Lipoaspiratia face remodelare corporala dar nu trateaza obezitatea. Volumul maxim de lichid pe care il putem extrage fara a produce dezechilibre, fara necesitate de transfuzii de sange si fara complicatii, este limitat undeva pe la patru litri. Celulele grasoase eliminate nu se regenereaza, asa incat vom scapa definitiv de grasimea extrasa, in masura in care ne mentinem aceeasi greutate, aceeasi dieta.

Lipoaspiratia este o procedura care se face strict in sala de operatie?

Dr. Adrian Alexandru: Da. Lipoaspiratia face parte strict din domeniul chirurgiei estetice. Doar medicul poate face asa ceva, avand in vedere ca este o interventie chirurgicala care se realizeaza sub anestezie, care poate fi locoregionala sau totala.

Sa nu confundam insa lipoaspiratia cu lipoliza. Lipoliza este o procedura care topeste grasimile cu ajutorul unui amestec de substante injectabile. Aceasta poate fi o solutie in cazul persoanelor care nu doresc lipoaspiratia sau pentru depozitele grasoase reduse. In mod normal, si lipoliza ar trebui sa o faca tot medicul estetician, dar lucrul acesta se pare ca nu se mai respecta.

Ce tip de anestezie se face?

Dr. Adrian Alexandru: Cand vorbim de anestezie, ne gandim in primul rand la suprafata pe care vrem sa o tratam. Cu cat suprafata este mai mica, cu atat durata interventiei este mai redusa si necesarul anestezic va fi mai redus. Daca suprafata este mare, avem nevoie de anestezie generala. Pentru zonele foarte mici (exemplu: pernutele de la genunchi), interventia se poate realiza cu anestezie locala.

Oricine poate face lipoaspiratie?

Dr. Adrian Alexandru: Pacientul ideal este o persoana sanatoasa, normoponderala, nefumatoare, cu o troficitate tegumentara cat mai normala, fara variatii ponderale semnificative in ultimele sase luni, si cu asteptari realiste.

Pana la varsta de 22 – 23 de ani, organismul uman inca genereaza celule. Dupa aceasta varsta, castigam in greutate datorita faptului ca celulele grasoase isi maresc volumul. Daca fac lipoaspiratie pana la aceasta varsta, pacientii trebuie sa stie ca este posibil ca straturile de grasime sa se refaca. De exemplu, daca pacienta are doar 18 ani se ia in calcul o pubertate ceva mai dificila in care organismul produce mai multe celule grasoase. Atunci, cel mai bine este ca pacienta sa se indrepte catre un regim de viata adecvat.

Ce se intampla in sala de operatie?

Dr. Adrian Alexandru: Prima etapa este consultul, in care se stabilesc: indicatiile, motivatia pacientei, asteptarile precum si masuratori specifice, zonele ce vor fi tratate in functie de caracteristicile fiecaruia. Pacienta trebuie sa-si faca o serie de analize si sa prezinte tot istoricul medical.

In ziua operatiei, pacienta trebuie sa vina nemancata, deoarece avem nevoie de aproximativ 6 – 8 ore de repaus alimentar. In sala de operatii pacienta este anesteziata. Incepem sa dezinfectam bine zona unde se lucreaza. Daca vorbim despre o lipoaspiratie mai extinsa, este nevoie sa dezinfectam tot corpul. Apoi, se trece la infiltrarea zonei cu o solutie cu ser fiziologic si o cantitate de adrenalina, astfel incat sa limitam sangerarea si sa facem lipoaspiratia mai facila. Dupa aproximativ 20 de minute se fac microincizii prin care introducem niste canule conectate la un aparat de lipoaspiratie.

Scopul nostru este sa aspiram o cantitate de grasime cat mai mare, fara sa punem in pericol tegumentul, peretele muscular sau sa generam sangerari. Pe tot parcursul interventiei se urmareste diminuarea semnificativa a stratului de grasime pana la remodelarea dorita. La sfarsit, suturam inciziile. Pacienta va fi imbracata intr-un corset elastic pe care il va purta intre trei si sase saptamani.

Lipoaspiratia poate fi clasica sau asistata (cu laser, cu ultrasunete, cu jet de apa).

Cat dureaza interventia?

Dr. Adrian Alexandru: Intre o ora si trei ore. Depinde cate zone avem de lucrat. De exemplu, un abdomen poate dura intre o ora si o ora si jumatate.

In cate etape se face aceasta procedura?

Eu recomand pacientelor mele sa nu tratam suprafete mari pentru a minimaliza riscurile si complicatiile lipoaspiratiei. Este bine ca modelarea unei suprafate foarte mari sa fie facuta in etape. Avantajele sunt: scaderea riscului anesteziei, care va fi una partiala si durata procedurii, care, evident, va fi mult mai mica.

Ce se intampla dupa operatie?

Dr. Adrian Alexandru: Dupa operatie, pacientul este transferat in postoperator unde este monitorizat pana la trezirea deplina. In 80% din cazuri, pacientii stau internati o singura noapte, dar pot exista si cazuri in care vor sta internati doua-trei nopti.

Cum ne ingrijim acasa?

Dr. Adrian Alexandru: La externare pacientul primeste o serie de recomandari si medicatie adecvata. Imediat dupa externare pacientii nu au voie sa faca eforturi semnificative. Daca se poate sa stea acasa si sa faca doar plimbari in parc, este si mai bine. Acest tip de repaus ar trebui sa tina in jur de o saptamana-doua. De regula, dupa maxim doua saptamani, pacientele pot reveni la viata anterioara, cu mentiunea ca, timp de sase-opt saptamani nu vor avea voie sa faca efort intens (exemplu: nu mergem imediat la sala) si nu au voie sa se expuna la caldura excesiva (plaja, dusuri fierbinti, sauna). Bineinteles, pe parcursul acestei perioade, trebuie sa poarte costumul compresiv.

O componenta foarte importanta in procesul de ingrijire pentru acasa, este masajul. Dupa lipoaspiratie, pot ramane sectiuni neuniforme iar masajul are rolul de a unifomiza tegumentul. Masajul se recomanda dupa doua-trei saptamani de la operatie, timp de cel putin sase saptamani.

Care sunt riscurile operatiei de lipoaspiratie?

Dr. Adrian Alexandru: Orice operatie prezinta riscuri. In primul rand, as mentiona riscurile anesteziei. De exemplu, pacienta poate metaboliza foarte greu medicatia anestezica, chiar daca analizele ei au iesit perfecte. Lipoaspiratia este o procedura cu riscuri reduse in cazul medicilor experimentati, iar printre acestea putem enumera: hematoamele, infectiile, seroamele, necroza tegumentara. Din punct de vedere estetic, ne mai putem confrunta cu asimetrii. De aceea recomandam masajul de dupa operatie. Este posibil de asemenea ca pielea sa nu se muleze pe noua forma si sa ramana in stare flasca. In acest caz, pacienta va avea nevoie de un lifting corporal. Exista si cazuri dramatice in care riscam perforarea abdomenului sau tromboembolismul pulmonar. Dar acestea sunt cazuri foarte rare.

Lipoaspiratia poate interactiona cu alte boli?

Dr. Adrian Alexandru: In afara de diabet, nu.

Romania beneficiaza de toata tehnologia, in ceea ce priveste chirurgia estetica?

Dr. Adrian Alexandru: Da. In momentul de fata avem posibilitatea sa achizitionam orice aparat ne dorim. Problemele apar atunci cand aparatura este prea scumpa si iti dai seama ca nu ai o piata pe care sa o rentabilizezi. De exemplu, un aparat de lipoaspiratie poate ajunge si la 100.000 de euro. Daca facem o comparatie cu vestul Europei, in Romania, preturile interventiilor chirurgicale sunt mult mai mici. Ce-i drept, domeniul beauty e in crestere, dar tot nu reusim sa tinem pasul. Piata noastra nu e matura.

Care sunt costurile estimative pentru o astfel de interventie chirurgicala?

Dr. Adrian Alexandru: Calculul total include: costul anesteziei, costul spitalizarii si manopera. Estimativ, pretul este undeva la 700 – 800 de euro / zona, cu anestezie locala, fara spitalizare, si de la 1.800 de euro pentru anestezie generala cu spitalizare.

 


Toate pozele utilizate in prezentul articol fac parte din arhiva personala Doctor Adrian Alexandru.