Estetica Medical

Reconstructia sanilor dupa operatia de neoplasm mamar

Dr. Eugen Turcu - Clinica clinica Zone Medical Estet - 1

Cancerul mamar nu mai e demult un factor de mutilare fizica pentru persoanele afectate. Tehnologia si stiinta au evoluat atat de mult, incat orice femeie isi poate recapata frumusetea, chiar daca aspectul ei a avut de suferit in urma interventiei de extirpare a sanilor. Ne-am intrebat si noi ce inseamna mai exact operatia de reconstructie mamara si, mai ales cum te poti pregati fizic si psihic pentru o astfel de interventie. Raspunsurile la toate aceste intrebari ne-au fost oferite de domnul doctor Eugen Turcu, de la clinica Zone Medical Estet.

1. Domnule doctor, as dori sa incep prin a va intreba ce inseamna mai exact reconstructia mamara?

Dr. Eugen Turcu: Reconstructia mamara este o procedura chirurgicala, specifica chirurgiei plastice prin care se reface integritatea sanului extirpat in urma procedurii de rezectie mamara pentru neoplasm mamar (cancer mamar).

2. Cum se desfasoara prima consultatie?

Dr. Eugen Turcu: Prima consultatie poate avea doua etape. In prima etapa pacienta este cea care solicita un consult la chirurgul plastician. In acest caz, consultul se face la un anumit interval dupa operatia de ablatie a sanului care a fost afectat de neoplasm (cancer) mamar. Acest lucru se poate intampla la recomandarea chirurgului oncolog sau conform propriei dorinte.

In a doua etapa, consultatia poate avea loc inaintea efectuarii interventiei oncologice in cadrul unui consult multidisciplinar. La acest consult participa medicul oncolog, chirurgul plastician, radioterapeutul, chimioterapeutul si psihologul. Aceasta ar fi situatia ideala. Din pacate insa, in Romania este rar intalnita.

La prima consultatie, chirurgul plastician efectueaza un examen clinic complet pentru a evalua posibilitatile locale reconstructive, etapele necesare reconstructiei, starea generala a pacientei, varsta, bolile asociate, stadiul bolii neoplazice, timpul scurs de la interventia de rezectie a sanului, eventualele tratamente complementare efectuate sau in curs de efectuare (radioterapie, chimioterapie).

Inca de la inceput, pacienta trebuie informata si asupra faptului ca reconstructia mamara se poate asocia si cu o interventie estetica adresata sanului contralateral sanatos, in vederea obtinerii unei simetrii cat mai apropiate din punct de vedere estetic. Ne referim aici la interventii de mastopexie (ridicarea sanului) sau reductie mamara, realizate pe sanul sanatos.

3. Care sunt etapele de pregatire pentru o astfel de interventie?

Dr. Eugen Turcu: Cand ne pregatim penru interventia de reconstructie mamara pentru neoplasm mamar operat avem nevoie de:

– Avizul sau recomandarea chirurgului oncolog
– Evaluarea clinica a pacientei de catre chirurgul plastician
– Analize de laborator
– Explorari paraclinice: RMN, CT, evaluare cardiologica, etc.

4. Cum se desfasoara interventia propriu-zisa?

Dr. Eugen Turcu: Interventia propriu-zisa se poate realiza si in acelasi timp cu interventia de rezectie oncologica sau intr-o etapa ulterioara.

Reconstructia mamara poate fi realizata intr-un singur timp operator sau in mai multi timpi operatori. Depinde de fiecare caz in parte. Reconstructia poate apela numai la utilizarea implanturilor mamare sau la proceduri combinate (reconstructii cu material autolog (n.r. – potrivit DEX, materialul autolog este grefa luata dintr-o parte a corpului pentru a fi pozitionata in alt loc de pe corp), expandere tisulare, implanturi mamare, simetrizarea sanului colateral). Alegerea tehnicii este strans legata de particularitatea cazului.

5. Care sunt rezultatele atat din punct de vedere estetic cat si din punct de vedere psihic?

Dr. Eugen Turcu: Rezultatele interventiei din punct de vedere estetic sunt variabile in functie de complexitatea cazului si numarul de etape de reconstructie. Pacientele trebuie sa inteleaga amploarea interventiei si etapizarile necesare obtinerii unui rezultat maximal din punct de vedere estetic. Reconstructia nu exclude insa monitorizarea afectiunii oncologice de catre medicul chirurg oncolog.

Din punct de vedere psihic, pacientele sunt in marea lor majoritate, multumite de rezultatul reconstructiei mamare. Aici vreau sa subliniez rolul major al psihoterapeutului in decizia initiala de a declansa procesul de reconstructie. Avizul psihologului este la fel de important ca si avizul oncologului in punerea indicatiei de reconstructie mamara.

6. Ce se intampla post-operator?

Dr. Eugen Turcu: Perioada postoperatorie respecta indicatiile comune oricarui tip de interventie chirurgicala dar si indicatiile postoperatorii specifice interventiei reconstructive. Controalele medicale se fac regulat pana in momentul vindecarii depline chirurgicale apoi se recomanda controale de rutina la interval de sase luni postoperator sau ori de cate ori pacienta considera ca este nevoie. Controalele oncologice si efectuarea altor tratamente complementare (radioterapie, chimioterapie) se pot desfasura in paralel.

7. Care sunt riscurile?

Dr. Eugen Turcu: Riscurile sunt multiple, comune oricarei interventii chirurgicale dar si specifice tipului de reconstructie ales.

Nu exista interventie chirurgicala care sa nu aiba riscuri , cu atat mai mult o interventie de reconstructie mamara. Toate riscurile se discuta cu pacienta in momentul consultului preoperator si trebuie sa ne asiguram ca acestea sunt bine intelese de catre pacienta. Rolul psihologului si experienta chirurgului plastician au in acest caz o importanta foarte mare. Indicatia de reconstructie mamara are la baza multe elemente iar selectia pacientelor trebuie facuta cu profesionalism.

8. Care sunt costurile estimative pentru o astfel de interventie?

Dr. Eugen Turcu: La ora actuala, putine paciente stiu ca interventia de reconstructie mamara dupa cancer este sustinuta de statul roman prin Casa de Asigurari de Sanatate, prin Programul National de Reconstructie Mamara. Pacienta trebuie sa se adreseze unui spital care sa fie acreditat in cadrul acestui program. Reconstructia se poate realiza si in spitale private iar costurile sunt suportate integral de catre pacienta. In aceasta situatie costurile pot varia foarte mult in functie de spital, chirurg, pretul implantului, numarul de zile de spitalizare, tratamentul eventualelor complicatii, controale postoperatorii, etc.

9. Cum aflam mai multe informatii?

Dr. Eugen Turcu: Accesati clinica Zone Mesical Estet la: https://clinicaestet.ro

 


Toate pozele utilizate in prezentul articol fac parte din arhiva personala Zone Medical Estet.