Estetica Medical

Liftingul facial cu ajutorul firelor resorbabile de suspensie

Dr. Issa Raid - Confestetis - Iasi - 2018

Firele resorbabile de suspensie reprezinta o alternativa de lifting facial la care medicii esteticieni apeleaza din ce in ce mai mult. Procedura non-chirurgicala, liftingul cu fire genereaza rezultate imediate si nu necesita spitalizare sau recuperare. Despre aceasta metoda de infrumusetare, ne-a vorbit domnul doctor Issa Raid – medic specialist in chirurgie plastica si estetica, intr-un interviu acordat in cadrul Conferintei Internationale de Medicina Estetica de la Iasi.

Domnule doctor, pentru inceput as vrea sa ne explicati la ce se refera termenul de “lifting facial”?

Dr. Issa Raid: Liftingul facial inseamna corectarea ptozei faciale. Termenul de “ptoza” se refera la pierderea de colagen si de volum, la nivelul fetei. Dupa varsta de 28-30 de ani, corpul nu mai poate produce colagen. Studiile din Marea Britanie au demonstrat ca in perioada 28-45 de ani, cantitatea de colagen scade drastic. Acest lucru duce la ceea ce numim “lasarea fetei”. Lifting-ul este o procedura prin care putem ridica pielea.

Ce este lifting-ul facial cu ajutorul firelor resorbabile de suspensie?

Dr. Issa Raid: Este o procedura de lifting non-chirurgicala care ne ofera posibilitatea unei recuperari rapide, fara spitalizare, fara taieturi si fara suturi. Procedura se bazeaza pe restructurarea dermului profund, prin inserarea unor fire resorbabile. Aceste fire, practic, ofera un suport pielii lasate. Firele se topesc, si, prin degradarea lor, stimuleaza ceea ce noi, in medicina numim neocolageneza; adica formarea de colagen nou.

Firele resorbabile nu sunt o noutate in medicina. Ele reprezinta niste fire normale, care se folosesc la operatiile chirurgicale. Oamenii de stiinta insa, si-au dat seama ca acest fir poate avea si o alta atributie: stimularea colagenului.

Rezultatul interventiei se vede imediat. Nu apar vanatai, umflaturi sau cicatrici. In maxim trei zile, pacienta revine la viata ei normala.

Firele resorbabile de suspensie sunt o alternativa foarte buna si in cazul pacientilor care au suferit o pareza in urma careia au ramas cu asimetrii.

Cat dureaza efectul acestui tip de lifting?

Dr. Issa Raid: Efectul acestui tip de lifting ar trebui sa dureze mai mult de patru ani. Cu cat scadem consumul de alcool, tigari si expunerea la soare, cu atat efectele se vor pastra mai bine. De altfel, niciun medic nu recomanda expunerea prelungita la soare. O saptamana este suficienta. Soarele in exces nu face decat sa distruga colagenul si sa usuce pielea. Solarul are si el o influenta negativa asupra colagenului.

In cat timp se topesc firele?

Dr. Issa Raid: Perioada de topire a firelor este cuprinsa intre sase si noua luni. In urma degradarii firelor se stimuleaza colagenul, iar cicatricea care se formeaza intern, in jurul firului, duce la liftingul propriu-zis.

Avem si contraindicatii pentru aceasta procedura?

Dr. Issa Raid: Femeile insarcinate, pacientii sub tratament cu anticoagulante si antiagregante, pacientii care sufera de insuficienta cardiaca, sau cu boli autoimune, nu pot face aceasta interventie. De asemenea, mai sunt si cei care au alergie la acest tip de fir. Dar acestea sunt cazuri foarte rare. Se intampla ca un pacient la un milion sa prezinte alergii.

In general, firele resorbabile pentru lifting facial sunt foarte bine tolerate.