Medical

Metodele chirurgicale prin care putem scapa de obezitate

Dr. Victor Diaconu - Centrul Medical Provita - Chirurgie Generala - Chirurgia Obezitatii - 1

Obezitatea este o problema din ce in ce mai prezenta intre afectiunile medicale, atat in randul adultilor, cat si in randul copiilor. Desi Ministerul Sanatatii nu o recunoaste ca pe o boala, medicii trag un semnal de alarma asupra consecintelor grave pe care le poate produce obezitatea. Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare sunt doar cateva afectiuni care ne pot marca viata. Atunci cand regimurile alimentare nu mai dau niciun randament, medicina a inventat ceea ce astazi numim, chirurgie bariatrica. Domnul doctor Victor Diaconu, de la Centrul Medical Provita ne-a vorbit despre metodele chirurgicale la care putem apela, atunci cand obezitatea ne pune in pericol atat viata cat si statutul social.

Cum definim termenul de obezitate?

Dr. Victor Diaconu: In toate tarile europene, obezitatea e o boala. In Romania, Ministerul Sanatatii inca nu o accepta in acest sens. Mediul privat insa, o trateaza ca ca pe o boala.

Atunci cand vorbim de obezitate luam in calcul, in primul rand, indicele de masa corporala, care inseamna de fapt, raportul dintre greutate si suprafata corporala. In functie de acest indice s-au stabilit mai multe diviziuni ale gradului de obezitate.

Chirurgia metabolica la pacientul care nu prezinta diabet zaharat sau alte probleme metabolice devine o solutie foarte buna, atunci cand indicele de masa corporala depaseste valoarea de 30 de unitati. Atunci vorbim de obezitate de gradul unu.

Ce riscam atunci cand medicul a pus diagnosticul de obezitate?

Dr. Victor Diaconu: Ca patologie, obezitatea este asociata cu multe boli. Diabetul zaharat este cel mai frecvent. Un pacient care a suferit de obezitate in tinerete are sanse foarte mari sa dezvolte diabet zaharat undeva in etapa a treia a vietii. Ceea ce trebuie sa stim, ca un semnal de alarma, este faptul ca diabetul zaharat este o boala greu de controlat, care duce la numeroase complicatii.

Legat de obezitate, se intampla frecvent ca pacientii sa dezvolte hipertensiune, boli cardiovasculare, infarct sau boala de reflux gastroesofagian, din cauza unei presiuni mari in cavitatea abdominala. Refluxul gastroesofagian este o afectiune destul de neplacuta, dar se poate regla in momentul in care pacientul scade in greutate. Degradarea articulatiilor devine o problema in momentul in care genunchii si soldurile trebuie sa sustina o greutate mare. Cancerul este si el in stransa legatura cu obezitatea. In cazul femeilor apar frecvent neoplaziile sanului, iar in cazul barbatilor apar tumori pe tractul colorectal.

Ce solutii avem?

Dr. Victor Diaconu: Cea mai la indemana solutie este nutritia. In prima faza, ne gandim sa consultam un nutritionist si sa abordam un regim alimentar. In cazul in care nutritia nu da rezultate, urmatoarea etapa este sa ne gandim la metode mai putin invazive decat chirurgia. De exemplu, metoda endoscopica prin montarea baloanelor gastrice poate da rezultate foarte bune, in cazurile in care pacientul nu prezinta un indice de obezitate foarte mare.

Balonul gastric ne permite sa eliminam in jur de 15 kilograme in circa sase luni de la montarea lui. Singurul inconvenient al acestui tip de practica este ca, la un moment dat, balonul gastric trebuie scos. Atunci dispare si restrictia. Pacientul incepe sa aiba o toleranta digestiva mult mai buna, mananca din nou mult si kilogramele se pot pune la loc.

Daca nici in acest caz nu se obtin rezultate putem discuta de metodele chirurgicale.

Care sunt acestea?

Dr. Victor Diaconu: In principiu, putem lucra cu doua tipuri de interventii: operatii care produc restrictie prin metoda gastric sleeve sau operatii care combina restrictia cu malabsorbtia, prin by-pass-uri cu diverse montaje.

Gastric sleeve este cea mai comuna interventie in chirurgia metabolica si reprezinta in fapt, o rezectie gastrica. Se taie aproximativ 80% din stomacul pacientului si se creeaza un tub subtire care se calibreaza cu o sonda. Dupa ce se taie acea portiune din stomac, se utilizeaza un tip de aparatura care nu ne permite sa avem sangerari in faza de post-operator. Gastric sleeve este o interventie laparoscopica. Dupa ce stomacul a fost taiat, numarul celulelor care secreta hormonii vinovati pentru senzatia de foame, scad semnificativ.

Pacientul slabeste prin doua moduri: primul pentru ca scade senzatia de foame, si al doilea, pentru ca se impune o restrictie importanta pentru alimentele solide. La inceput, pacientul va manca in jur de 30-40 de grame de alimente solide, iar la sase luni de la interventia chirurgicala va ajunge la 80-100 de grame de alimente solide.

Scaderea ponderala poate fi pana la suta la suta, intr-un an, daca indicele de masa coprorala nu este foarte mare. Daca indicele atinge cote ingrijoratoare, slabitul se prelungeste.

Ce se intampla dupa operatie?

Dr. Victor Diaconu: In primul rand, aceasta metoda permite o remisie foarte buna a diabetului si hipertensiunii. Interventiile laparoscopice nu produc durere in postoperator. Daca nu sunt si alte complicatii, dupa cateva ore, pacientul este mutat din terapie intensiva in salon. Apoi incepem mobilizarea. La inceput, pacientul face drumuri doar pana la toaleta si inapoi. De a doua zi, cu ajutorul fizioterapeutului, poate face plimbari scurte, in spital.

Inca din a doua zi de dupa interventie pacientul poate consuma lichide. Spitalizarea dureaza in jur de doua nopti. Timp de zece zile, pacientul are voie sa consume doar lichide: apa, supa, ceai, iaurt. Apoi, timp de doua-trei saptamani, va trece pe alimentatie pasata, urmand apoi, alimentatia solida. Este foarte important de retinut ca metoda este una ireversibila.

Ce ne puteti spune despre by-passul gastric?

Dr. Victor Diaconu: By-passul gastric are o tenta metabolica mult mai importanta decat interventia gastric sleeve. De obicei, il recomandam pacientilor cu dezechilibre metabolice intense sau cu un diabet zaharat greu de reglat. Practic, in cadrul acestei interventii, se capseaza partea superioara a stomacului si se creaza o deviatie catre intestinul subtire. Astfel, alimentele vor ocoli o buna parte din intestinul subtire iar absobtia lor nu va mai fi atat de intensa.

Pacientul poate manca toate tipurile de alimente. Atunci cand bolul alimentar ocoleste o buna parte din intestinul subtire, se vor absorbi mult mai putine calorii. Din intestinul subtire, alimentele isi urmeaza cursul normal, in colon, realizand digestia pana la capat. Acest tip de interventie ne ajuta sa avem o remisie a diabetului zaharat mult mai buna decat metoda gastric sleeve. Fata de gastric sleeve, operatia este reversibila si se realizeaza tot laparoscopic. Totul decurge fara durere in faza de postoperator. Spitalizarea dureaza tot doua nopti. Inainte de a pleca acasa, pacientul trebuie sa efectueze niste analize.

Printre interventiile de chirurgie metabolica, as mai aminti si ceea ce noi numim, banded gastric sleeve si banded by pass. Practic, se monteaza niste benzi, care nu strang foarte tare, dar care pot impune niste restrictii alimentare chiar mai mari decat interventiile descrise mai sus. Avantajul lor este ca se pot utiliza si dupa operatiile de by pass sau gatsric sleeve efectuate cu ani in urma. Aceste benzi sunt fixe sau reglabile si sunt diferite de inelul gastric, care se monteaza doar pe un stomac neoperat.

Ce complicatii pot aparea?

Dr. Victor Diaconu: Aparatura pe care o utilizam este din ce in mai avansata, tocmai in ideea de a elimina complicatiile.

Prima complicatie mentionata este sangerarea, care apare dupa orice interventie chirurgicala. Pentru a scadea acest risc, folosim aparatura care sa ne permita o coagulare buna a vaselor de sange.
Fistula gastrica este o complicatie care poate aparea in cinci-sapte zile dupa operatie si seamana cu un ulcer perforat. Este o urgenta medicala, diagnosticata si tratata la fel de rapid. Aceasta problema poate aparea la pacientii care sufera de diabet zaharat si prezinta tulburari de cicatrizare.

Greata si varsaturile pot aparea, dar acestea nu sunt niste complicatii, ci numai niste reactii ale tolerantei digestive a pacientului. Deshidratarea este o consecinta a varsaturilor sau a unei hidratari deficitare in post-operator, cand pacientii ar trebui sa bea multe lichide. Scaderea ponderala nesatisfacatoare este de regula o consecinta a faptului ca pacientii nu ajung la controalele postoperatorii.

Programul de urmarire a pacientului se intinde pe o perioada de cinci ani. Dupa primul an, controalele se efectueaza din sase in sase luni. Daca apar probleme de scadere ponderala nesatisfacatoare sau luare in greutate, cu urmarire medicala, se pot regla.

Reinstalarea diabetului se poate intampla pe masura ce pacientul ia in greutate.

Cum ne pregatim inainte de operatie?

Dr. Victor Diaconu: Dupa un consult, pacientul efectueaza un set de analize menite sa monitorizeze toate functiile vitale. Daca nu sunt probleme, putem face consultul preanestezic si consultul de chirurgie. Nu se impune un anumit regim alimentar. Cu zece zile inainte, recomandam o alimentatie pe baza de proteine.

Care sunt costurile pentru o astfel de interventie?

Dr. Victor Diaconu: La Centrul Provita, vom avea o promotie in perioada 15 noiembrie 2018 – 30 ianuarie 2019, astfel ca, pachetul cu internarea, operatia si consultul post-operator costa 4.400 de Euro. Pachetul de analize preoperatorii costa 2.700 de lei si au avantajul ca se fac in aceeasi zi.